Een mangatwacht of ook wel een buitenwacht genoemd is iemand die verantwoordelijkheid draagt voor de veiligheid, zover komen de meeste mensen nog wel. Maar wat zijn nou eigenlijk de werkzaamheden van een mangatwacht, wat kan een mangatwacht toevoegen en waar heb je zo iemand dus voor nodig? Ten eerste is het belangrijk te weten dat een mangatwacht toezicht houdt op werknemers die werkzaamheden uitvoeren in een afgesloten ruimte met maar één uitgang. Deze uitgang noemt men ook wel een mangat, vandaar de naam mangat. Hierbij kun je denken aan een silo, riool gang, torens of een tank. Hier houdt de mangatwacht toezicht op, hieronder vertellen we je alles wat een mangatwacht doet en wanneer jij er een nodig hebt. 

Risico’s van een gesloten ruimte

Een mangatwacht houdt toezicht op een mangat, de opening in een afgesloten ruimte. In de ruimte achter dit gat is er vaak weinig zuurstof en er kunnen gevaarlijke stoffen zijn, het kan daarom gevaarlijke situaties opleveren. De mangatwacht controleert de situatie en de gezondheid van de werknemer, maar coördineert ook in het geval van noodsituaties of andere gevaarlijke situaties die zich voor kunnen doen. De mangatwacht zorgt er dus voor dat er in de ruimte veilig gewerkt kan worden en dat er geen onveilige situaties kunnen ontstaan door toedoen van buitenaf. Hierbij hoort ook de communicatie, communicatie verloopt via de mangatwacht, ook wanneer er andere werknemers contact willen zoeken. 

Een mangatwacht nodig?

In alle situaties waarin werknemers zich dus in een afgesloten ruimte bevinden met slechts één opening is het verplicht een mangatwacht aanwezig te hebben, alleen zo kan de veiligheid zoveel mogelijk gegarandeerd worden. Daarom mag een mangatwacht ook niet het mangat verlaten tijdens een dienst of er zelf in gaan. Een mangatwacht heeft verschillende opleidingen gevolgd, niet iedereen kan dus zomaar de taak van mangatwacht op zich nemen. In het geval je een mangatwacht nodig hebt en deze niet in eigen geledingen hebt kun je deze huren bij degrootbrandwachten.nl. Zo weet je zeker dat jouw werknemers veilig kunnen werken.