De wereld een stukje mooier maken, dat doet iedereen op zijn eigen manier. Kleine stapjes kunnen grote gevolgen hebben, als een kettingreactie of een rollende sneeuwbal die steeds groter wordt. Als je zelf glimlacht, gaan er vanzelf meer mensen glimlachen.

Dat geldt ook voor het leven met liefde en respect voor de natuur, voor de aarde, voor je huishouding en natuurlijk ook voor jezelf en de mensen om je heen. Dit is een goede basis om vanuit te leven. Ook al lukt dat natuurlijk niet altijd! Maar met deze tips kom je alvast een eind op weg.

De natuur is een tegenhanger van ons drukke bestaan

Buiten zijn heeft een positief effect op je geestelijke gezondheid. Denk maar aan lekker uitwaaien op het strand, het maken van een lange boswandeling of gewoon lekker in de voorjaarszon zitten. Buiten zijn is een natuurlijke manier van mindfulness. In de natuur kun je gewoon jezelf zijn.

Volgens de filosoof en dichter Friedrich Nietzsche komt dat omdat de natuur geen mening over je heeft. Je krijgt de ruimte om je gedachten de vrije loop te laten en tot inzichten te komen wie je werkelijk bent en hoe je in het leven staat. Dat maakt de natuur liefdevol en respectvol.

Al het moois wat de natuur te bieden heeft

Maak jij de wereld een beetje mooier door liefdevol en respectvol te zijn? Soms lukt dat even niet en heb je een beetje hulp nodig van middelen die de natuur te bieden heeft. Bij stress zijn bijvoorbeeld Valeriaan en Sint Janskruid heel bekend en populair. Minder bekend is Bach bloesem rescue. Terwijl dit juist erg handig is in gebruik: met een flesje rescue op zak, ben je altijd voorbereid op stressvolle situaties.

Met dit soort steuntjes – maar bijvoorbeeld ook door regelmatig in de natuur te wandelen om je emoties flink te laten doorwaaien – wordt het gemakkelijker om evenwichtiger te blijven. Daarmee wordt het ook net dat beetje eenvoudiger om liefdevol en respectvol te blijven.

Geef het goede voorbeeld

Blijf niet hangen in boosheid. Als je ruzie hebt of iemand heeft je een rotstreek geleverd, probeer te vergeven. Van wrok wordt je letterlijk ziek. Wees lief voor jezelf. Wie goed voor zichzelf zorgt, kan ook goed voor anderen zorgen. Blijf bij jezelf, houd jouw eigen doel voor ogen en laat je niet beïnvloeden door het leven van anderen.

Kijk naar wat je wel hebt en wees dankbaar. Leef in het hier en nu. Respectvol leven zit hem soms in de kleine dingen, zoals behulpzaamheid en vriendelijkheid.