20 laarsjes

Schoenen inlopen is altijd belangrijk als je net een nieuw paar hebt gekocht. Met sommige schoenen gaat dit makkelijker dan andere. Sportschoenen wennen bijvoorbeeld erg snel, maar boots wennen minder snel. Laarzen zijn wat harder en bewegen wat minder met je voet mee. Hoe vaker je laarzen draagt, hoe soepeler ze worden. Aan het begin kunnen ze erg stug aanvoelen en zorgen voor blaren en pijnlijke plekken op je voet. Om dit te voorkomen is het fijn om de laarzen goed in te lopen en soepeler te maken. Hiervoor zijn een paar tips, maar je kan het proces ook versnellen door de laarzen in te smeren met speciale olie of balsem.

Om aan te denken bij het kopen

Als je een paar stevige boots koopt is het belangrijk om rekening te houden met een paar dingen. Koop bijvoorbeeld de goede maat. Dit klinkt heel logisch, maar door een te grote of een te kleine laars te kopen, kan je meer last krijgen. Een goede laars zit goed om je voet, maar niet te strak. Als je niet zeker weet welke maat je moet hebben, vraag het dan aan iemand. Voor de rest kan je letten op het materiaal. Als de laars van een zachtere stof is gemaakt, is het makkelijker om deze in te lopen dan een laars van hard leer. Ook de veters komen in verschillende materialen voor.

Oefen thuis

Als je de goede laars hebt gevonden, is het belangrijk om rustig te beginnen. Doe de laarzen eerst thuis aan en ga pas grote afstanden lopen als ze helemaal comfortabel zitten. Probeer als je begint tien minuten vol te houden en doe ze dan weer even uit. Het is niet de bedoeling dat je blijft doorlopen totdat je echt niet meer kan, want dan krijg je blaren. Als het helemaal goed gaat, kan je steeds langer proberen te lopen en uiteindelijk zijn je laarzen klaar om de buitenwereld mee in te gaan.