Waar voorheen ook medicijnen als behandeling voor werd gegeven, is het tegenwoordig ook verstandig om cognitieve gedragstherapie in te zetten. Deze therapie kun je inzetten bij slaapstoornissen, eetstoornissen, psychotische stoornissen en nog veel meer problemen. In de meeste gevallen kun je goed van psychische klachten herstellen, toch is het mogelijk dat er klachten zijn die niet helemaal verdwijnen. Door de therapie te doen kan dit mogelijk helpen, de therapie is erg succesvol is gebleken na onderzoek.
Wat houd de therapie eigenlijk in?
Vaak worden er bij diverse behandelingen gewerkt met medicijnen, het nadeel hiervan is vaak dat de kern niet aangepakt wordt en eigenlijk de problemen niet weg gaan. Bij een therapie met cognitieve gedragstherapie, hierbij is het de bedoeling dat je anders gaat denken en je manieren verandert. Heel veel mensen die psychische klachten hebben, zitten in een spiraal van gedachten die over het algemeen negatief zijn. Door gebeurtenissen die iemand meemaakt in het leven, heeft dit invloed op het gedrag.
Achterhalen van klachten niet altijd nodig
Met cognitieve gedragstherapie wordt er vooral gericht op het moment van nu, het is niet altijd nodig om te achterhalen waardoor klachten komen. Het is beter om je te richten om nu veranderingen door te voeren, om daar vervolgens in de toekomst ook profijt van te hebben. Door andere denkwijze, is het mogelijk om je anders te gaan gedragen waardoor de klachten af kunnen nemen. De kans op bijwerkingen is tevens ook minder dan met medicijnen, je werkt dus echt aan je probleem en ervaart daarbij veel minder bijwerkingen.