Of ze tot de mooiste ter wereld behoren, is natuurlijk naar ieders smaak. Wel vinden de Marokkaanse vloerkleden gretig aftrek omdat zoveel mensen ze uitzonderlijk, origineel en heel esthetisch vinden. Het Marokkaanse tapijt ontstond dan ook niet binnen een dag, daar is eeuwenlange traditie aan vooraf gegaan. Zelfs een lege woonkamer krijgt flair en body als je er zo’n prachtig Marokkaans tapijt uitrolt. De vraag is er dan ook naar, de prijs trouwens ook. Want het betere tapijt uit Marokko telt liefst 20.000 knopen per vierkante meter. Zo verraden ook de minder authentieke kopieën zich; bij die vloerkleden tel je lang geen 20.000 knopen.
Koude berghellingen
Een ander woord voor Marokkaanse vloerkleden is berbers. Dat woord verwijst naar de Berberstammen die zich in de vroege middeleeuwen vestigden in het Marokkaanse Atlasgebergte. Zelfs bij de Sahara is het daar in de winter zeer killetjes. De stammen weerden zich al snel tegen die temperaturen door tapijten te maken. Dit textiel drapeerden ze ook rond hun lichamen omdat deze goed isoleerde. Traditioneel werden de tapijten aan beide kanten gebruikt. De geknoopte zijde werd op het lichaam gelegd voor de beste warmte. De wat gladdere onderkant werd in de zomer als ligplek gebruikt. Ook kregen de kleden functies als versiering of grafbedekking en zadeldeken.
De twee zijden van Marokkaanse vloerkleden
Om hun kleden te maken hadden de Berbers vlakbij hun kuddes met schapen ronddwalen. Deze schapen konden goed overweg met de bergweiden. De wol die van de dieren geschoren werd, benutten de vrouwen om tapijten te weven en te knopen. Een weefmachine kwam er daarbij nooit aan te pas. Alles werd handgemaakt. Na van de wol garen te hebben gesponnen, wordt dat vanouds gewassen in enorme ketels. Dan komt de wol op het weefgetrouw terecht en begint het knopen en weven. De uiteindes van elk kleed worden verrijkt met franjes. Koop je nu een authentiek vloerkleed van vier meter breed, dan heb je een miskoop. Want oorspronkelijke Marokkaanse vloerkleden kunnen nooit breder zijn dan drie meter; dat is nu eenmaal de maximale breedte van een weefgetouw.
Met een ‘persoonlijke’ handtekening
Elk Marokkaans vloerkleed is net weer anders dan een andere. De weefsters uit Marokko kiezen hun eigen patronen en mijden kopiegedrag. In hun patronen verwerken ze hun eigen levenservaringen en bepalende momenten uit de historie. Je treft veel symbolen aan op de kleden, vaak verwijzend naar natuur en geboorte, naar liefde en geluk. Koop je nu zo’n oorspronkelijk kleed in Nederland, dan kun je helaas niet even appen of bellen met de maakster om haar te vragen wat de bedoeling was van de gebruikte patronen en symbolen. Je kunt er alleen je eigen fantasie op loslaten.
Marokkaanse vloerkleden bekennen kleur
Zeg het met kleur! In het geval van Marokkaanse vloerkleden is dat vooral ‘zeg het met ivoorwit’. Want dit gebroken wit is de natuurlijke kleur van schapenvacht. Dat is beslist geen ziekenhuiswit want een gemiddelde schapenvacht heeft altijd wel iets geligs. Ga je een authentiek kleed kopen en ziet dat er spierwit uit, dan klopt er dus iets niet. Ook de wol van zwarte en donkerbruine schapen komt terecht in de tapijten. En de kleuren die de tapijtenmaaksters uit de natuur halen: denk aan kleuren die aan vijgen of theebladeren worden onttrokken. Ga bij interesse snel naar Vloerkleeddiscounter.nl en vind het kleed van je dromen!