De CV ketel vormt een integraal deel van het verwarmingssysteem van uw huis. In de ketel wordt het water, dat zal worden gebruikt om het huis te verwarmen op temperatuur gebracht. Naast de CV ketel zijn er ook nog andere componenten, zoals de drukregelaar en thermostaat die ervoor zorgen dat het heel systeem goed functioneert. Over het algemeen gaan de meeste CV ketels 12 tot 15 jaar mee. De levensduur van het systeem is echter sterk afhankelijk van het onderhoud dat door de jaren heen verricht is.

Welke componenten van het systeem kunnen defect raken?

Omdat het verwarmingssysteem over een aantal componenten beschikt kunnen de defecten dus een tal van oorzaken hebben. Naarmate de CV ketel ouder wordt zal er sprake zijn van oxidatie en de diverse leidingen. Dit zorgt er ook voor dat oudere CV ketels minder efficiënt omgaan met energie. Componenten zoals de thermostaat of de drukregelaar zijn ook aan slijtage onderhevig en dienen na verloop van tijd te worden vervangen. Ook het elektronisch gedeelte kan het soms laten afweten.

Wat te doen bij een defecte CV ketel?

Omdat het defect dus bij een aantal componenten kan liggen is het raadzaam om een erkend loodgietersbedrijf in te schakelen om het probleem op te sporen en te verhelpen. Maar voordat u de loodgieter belt kunt u ook misschien zelf even nagaan wat er mis kan zijn. Het kan namelijk zijn dat er gewoon te weinig water in zit of dat  het systeem misschien opnieuw moet worden opgestart. Ook is het een goed idee om na te gaan of er geen zekeringen zijn doorgeslagen en dat de gaskraan wel open is.

Nadat u alles bent nagegaan en de CV ketel het nog steeds niet doet wordt het tijd om het loodgietersbedrijf in te schakelen. Deze zijn gespecialiseerd in het opsporen van het defect. Omdat er, vooral bij nieuwere modellen CV ketels, sprake is van veel elektronica zal het ingeschakeld bedrijf moeten beschikken over het goed opgeleid personeel en het juiste gereedschap.

Indien mocht blijken dat het defect niet te verhelpen is en de ketel dus zijn langste tijd heeft gehad zult u ertoe moeten overgaan een nieuwe ketel aan te schaffen. Een goed loodgietersbedrijf zal het juiste advies kunnen geven betreffende aanschaf van een nieuwe ketel. Er komen namelijk heel wat zaken bij kijken zoals de benodigde capaciteit, de aansluiting op de bestaande leidingen en het onderhoud.

Waar op te letten bij het inschakelen van een loodgietersbedrijf?

Omdat het verwarmingssysteem vrij kostbaar is zult u ervoor moeten zorgen dat het ingeschakeld loodgietersbedrijf wel kundig is om defecte CV ketel te repareren of te vervangen. Let dus erop dat het bedrijf genoeg ervaring heeft om het probleem te verhelpen. Dit kan nagetrokken worden door op de website van het bedrijf een kijkje te nemen of via social media zoals facebook en Twitter na te gaan wat de klantervaringen zijn van het bedrijf. Vraagt u ook naar garantie voor de geleverde werkzaamheden. Indien het bedrijf daar niet open voor staat is dat meestal al een sein dat er iets niet pluis is.

 

Een defecte CV ketel hoeft er dus niet voor te zorgen dat er grote onkosten gemaakt dienen te worden. Soms kan het probleem dus eenvoudig zelf worden verholpen. Echter, zult u indien dit niet het geval is er wel voor dienen te zorgen dat u  een kundig loodgietersbedrijf inschakelt, al dan niet een loodgieter Utrecht met spoed. Deze zal het beste advies kunnen geven omtrent de reparatie en eventuele vervanging van de CV ketel.