tekenaar kabels en leidingen

Als tekenaar kabels en leidingen kan je een heel specifiek en heel belangrijk beroep uitvoeren. Op sites als abc-professionals.nl kan je veel vacatures vinden voor bedrijven die dit soort bevoegde mensen vinden, maar je kan ook als bedrijf een vacature plaatsen om vervolgens met iemand gematcht te worden die voor jouw bedrijf het beste de baan zou kunnen vervullen. Toch zijn er veel dingen die je vooraf moet kunnen weten en begrijpen, die niet zomaar uitgelegd kunnen worden zonder vooropleiding. Daarom zijn hier een aantal mogelijkheden voor als het jou interessant lijkt om als tekenaar aan de slag te gaan. 

tekenaar kabels en leidingen

Wat voor eisen?

Eisen zijn bijvoorbeeld dat je een MBO Energie & Infra hebt gedaan en goed hebt afgerond om verder te kunnen als tekenaar kabels en leidingen. De school waarop je dit volgt maakt verder niets uit. Op het MBO Energie & Infra zal je alles te weten komen over de huidige energiemarkt en de infrastructuur in Nederland. Een super handige combinatie, want dit is cruciaal als je je beroep goed wilt doen, zonder mensen in veiligheidsrisico’s te brengen. Voor deze opleiding is ruimtelijk inzicht handig om te hebben. Het zal ook te leren zijn om deze vaardigheden toe te passen, maar toch kan het soms handig zijn als een opleiding ook aansluit op waar jij goed in bent. 

Verschillende soorten tekenaars

Naast het beroep tekenaar kabels en leidingen, heb je ook nog verschillende posities binnen dit vakgebied. Zo heb je een projectleider, toezichthouder, opzichter, engineer en de tekenaar zelf. Een heel team dus om kabels en leidingen te leggen. Dit is ook begrijpelijk, want vandaag de dag loopt alles op en via kabels en leidingen. Zowel afvoer, toevoer als connectie is belangrijk, waardoor kabels en leidingen een cruciaal onderdeel (en dus ook beroep) zijn in onze samenleving. We kunnen niet zonder onze leidingen, onze kabels (of dit nou voor water of voor wifi is) en er zijn altijd mensen die bepaalde beroepen leuker vinden dan anderen, waardoor kabels en beroepen altijd wel in trek blijven.