Veel mensen weten dat Cannabis een drug is die gedoogd is in Nederland en daarom denkt men dat verslaving aan Cannabis niet tot nauwelijks vaak voorkomt. Maar het tegendeel is minder waar. Een groot deel van de jongere generatie in Nederland gebruikt cannabis structureel per week of zelfs dagelijks. Natuurlijk is er na intensief onderzoek ook gebleken dat cannabis positieve bijwerkingen heeft om mensen met chronische ziektes of aandachtsstoornissen. Dit artikel gaat daar echter niet over, we verdiepen ons op wat cannabis is en wat er nou verslavend aan is.
Ook al staat cannabis bekend als een van de enige softdrugs die in die categorie valt door de opiumwet, het is en blijft een drug. Cannabis is een verzamelnaam voor wiet en hasj, deze twee cannabis soorten zijn erg verschillend van elkaar, maar bereiken door de werkende stof THC hetzelfde effect.
THC is te vinden in de hennepplant en van de plant is het te vinden in de hars en bloemtoppen. THC hecht zich aan vet, daarom blijft cannabis langer in het lichaam zitten dan andere drugs. Maar, hierdoor kan je van eten en drinken ook drugs maken. Denk maar eens aan een taart waar er THC in de boter zit of engelse thee, waar de THC in de melk te vinden is. Door de jaren heen is het gehalte van THC in de hennepplant gestegen, dit komt door het selectieve groeien van hennepplanten door kwekers.
De werking van de stof heeft een mentaal en fysiek effect op de gebruiker. De drug geeft de gebruiker een high waarbij er een gelukkige maar ook relaxte vibe ontstaat. Cannabis wordt gerookt als sigaret vorm, maar wordt vaak zelf gedraaid door de gebruiker of de coffeeshop waar cannabis verkrijgbaar is.
De gebruiker streeft ernaar om de high steeds opnieuw te beleven dan kan men zeggen dat er sprake is van verslaving als er structureel gebruik van cannabis. Dit gebeurt wanneer de gebruiker er mentaal afhankelijk van is. Het gebruik van de drug heeft ook fysieke gevolgen voor de gebruiker, maar het is echter niet wat de gebruiker verslaafd maakt.