absorberend verband

Je hoopt natuurlijk dat je het niet nodig gaat hebben, maar het is wel goed om je bewust te zijn van verschillende soorten verband. Elk verband heeft namelijk zijn eigen toepassingen. Zo is absorberend verband handig voor wonden die veel vocht verliezen, en zijn vette gaasjes ideaal voor open wonden. 

Variatie aan hulp

Welk verband jij nodig hebt, ligt natuurlijk aan de wond die je wilt verzorgen. Ten eerste moet je de soort wond determineren. Zoals al eerder beschreven heb je bij een open wond waarschijnlijk een vet gaas nodig. Bij het verschonen van deze wonden zal de pleister niet aan de wond blijven plakken, en de wond zo weer opentrekken. Bij een wond waar bijvoorbeeld een infectie heeft plaatsgevonden, zal je waarschijnlijk veel vocht op moeten vangen. Hier zal je een extra absorberende laag aan gaas nodig hebben. Je wilt niet dat het wondvocht namelijk doorlekt naar de buitenkant toe. Dit kan voor nare infecties zorgen!

absorberend verband

Groot of klein?

Zodra je de soort wond hebt bepaald, moet je ook de juiste grootte van het verband uitkiezen. Gelukkig zijn verbanden en pleisters in allerlei maten beschikbaar. Zorg ervoor dat je let op de grootte van het gaas als je een pleister aan het uitzoeken bent. Je wilt namelijk niet dat de plakrand op de wond terecht komt.